Janusz Waluś tiszteletére

Janusz Jakub Waluś (született: 1953. január 14.) egy elítélt lengyel származású nemzeti hős, akit a fősodratú média csak gyilkosnak bélyegez. Korábban 1986-tól kettős lengyel-dél-afrikai állampolgársággal rendelkezett, míg 2017-ben dél-afrikai állampolgárságát visszavonták. Waluś életfogytiglani börtönbüntetését tölti a pretoriai C-Max börtönben Chris Hani 1993-as meggyilkolása miatt, aki a Dél-afrikai Kommunista Párt főtitkára és az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fegyveres szárnyának, Umkhonto we Sizwe (MK) kabinetfőnöke volt. Negyedszer is elutasították a feltételes szabadlábra helyezését 2020. november 13-án, annak ellenére, hogy ügyvédje azt állította, hogy teljesen rehabilitálták.

Személyes adatok:

NévJanusz Jakub Waluś
Születés1953. január 14. 68 éves, Zakopane, Lengyelország
Nemzetiséglengyel
Állampolgárságdél-afrikai (1986 – 2017), lengyel (1953 óta)
SzervezetNemzeti Párt (NP), AWB
Ismert mintChris Hani gyilkosa
Büntetőjogi vádgyilkosság
Büntetőjogi büntetéshalál (életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatva)
Bűnügyi státuszbörtönben

Élete:

Waluś Zakopanében született, a kommunista uralom alatt álló Lengyelországban, és 1981-ben Dél-Afrikába emigrált, hogy apjához és testvéréhez csatlakozzon. Ők a hetvenes években érkeztek Dél-Afrikába, és létrehoztak egy kis üveggyárat. Miután a családi vállalkozás néhány évvel később csődbe ment, az akkor kamionos Waluś csatlakozott mind a Nemzeti Párthoz, mind pedig az Afrikaner Weerstandsbeweginghez (AWB), és egyre jobban bekapcsolódott a dél-afrikai apartheid-rendszert támogató szélsőjobboldali politikába.

Chris Hani meggyilkolására 1993. április 10-én, Húsvét szombaton került sor, amikor az apartheid megszüntetésére irányuló tárgyalások zajlottak. Waluś délelőtt 10 óra 20 perc körül vezetett Chris Hani házához Boksburgba, Johannesburgba. Hani épp hazatért, és amikor kiszállt az autójából, Waluś a nevét kiáltotta, Hani megfordult, és egyszer testen, majd háromszor fejbe lőtte. Hani a helyszínen meghalt, míg Waluś elmenekült.

Chris Hani kivégezve a háza előtt.

Egy szomszéd megjegyezte a helyszínről elmenő autó nyilvántartását, amelynek eredményeként Waluśt elfogták. Noha Waluś tagadta, hogy részt vett volna a merényletben, hibát követett el, amikor azt feltételezte, hogy az egyik rendőr szélsőjobboldali, és leleplezte saját történetét. Alapos vizsgálat során kiderült, hogy Clive Derby-Lewis kezdeményezte a merényletet és megszervezte Waluś számára a fegyver megszerzését. A rendőrség talált egy likvidálási listát, amely szerint Hani csak a harmadik volt Waluś és Derby-Lewis listáján, amely többek között Nelson Mandela és Joe Slovo nevét és címét is tartalmazta.

Janusz Waluś a bíróságon 1993-ban.

Janusz Waluśt és Clive Derby-Lewist halálra ítélték tetteikért, de a halálbüntetés Dél-Afrikában való eltörlése után életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Az apartheid után az Igazság és Megbékélés Bizottságának bevezetésével Waluś amnesztiát kért, ami feltételesen szabadlábra helyezte volna. Átfogó vizsgálat után a bizottság megállapította, hogy ő és Derby-Lewis nem léptek fel magasabb rendre, és elutasították az amnesztiát; továbbra is börtönben maradt. Clive Derby-Lewis 2015 júniusában szabadult a börtönből, 22 év után, több mint egy évvel később, 2016. november 3-án halt meg tüdőrákban. 2016. március 10-én a pretoriai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy Waluśt feltételesen szabadlábra kellene bocsátani. A belügyminisztérium 2016 szeptemberében jelezte, hogy Waluśt megfosztják dél-afrikai állampolgárságától, és ha feltételesen szabadlábra helyezik, visszaszállítják Lengyelországba. 2017 májusában Michael Masutha igazságügyi miniszter kérelmet nyújtott be a bloemfonteini Legfelsőbb Fellebbviteli Bírósághoz Waluś feltételes szabadlábra helyezésének megsemmisítése érdekében. A bíróság május 29-i ülésén fenntartotta az ügyben az ítéletet, hivatkozva a Hani család áldozatra gyakorolt ​​hatásáról szóló nyilatkozatára vonatkozó eljárási szabálytalanságra. A meghallgatás során Waluś ügyvédje, Roelof du Plessis kijelentette, hogy védence dél-afrikai állampolgárságát a belügyminisztérium „alig néhány héttel korábban” visszavonta, és kiutasító okiratot adtak ki. 2017. augusztus 18-án a Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette Waluś feltételes szabadlábra helyezését, amelyet a SACP (a Dél-afrikai Kommunista Párt angol rövidítése) üdvözölt. 2020. március 16-án Ronald Lamola igazságügyi miniszter ismét elutasította Waluś feltételes szabadlábra helyezését.

Életének utóhatása:

Lengyel hazafiak tisztelegnek Waluś előtt.

Waluś a szélsőjobboldal szimbólumává vált Lengyelországban. Dicsőítik, amit tett, és csodálják, hogy megpróbálta megállítani a kommunizmust Dél-Afrikában. Lengyelországban a futballszurkolók Waluś fényképét viszik, rajta a #StayStrongBrother hashtaggel. Waluś elmondta Cezary Lazarewicz lengyel újságírónak, hogy „háború volt Dél-Afrikában, és katonának érezte magát … továbbra is hisz a faji szegregáció rendszerében, és hogy a fehéreknek és feketéknek külön kell élniük”. Így vált Janusz Waluś a szélsőjobboldal és fehér szupremácista csoportok ikonjává.

Idehaza is több szurkolói csoport emlékezett már meg róla. A Ferencváros szurkolói kézilabda bajnoki mérkőzésre egy kisebb drapival készültek, illetve egy lengyel közreműködéssel készült, limitált példányszámú támogatói sálat is gyártattak, amelyhez hasonlók Európa más országaiban már nagy számban léteznek.

A Videotonnál vendégszurkoló lengyelek is hoztak magukkal egy arcképes zászlót

Maradj erős testvér! Kitartás!

Videók Janusz Waluś tiszteletére:

https://www.youtube.com/watch?v=zk0gfcQdB5E&ab_channel=%5BA%5Drchiwa

https://www.youtube.com/watch?v=LxZ_K3m57KE

https://www.youtube.com/watch?v=PrbnEd0Dn8s

Felhasznált szakirodalom:

https://sabctrc.saha.org.za/reports/volume6/section1/chapter4/subsection5.htm

https://www.iol.co.za/pretoria-news/advocate-says-janusz-walus-rehabilitated-simply-being-subjected-to-political-bias-34294287

https://archive.org/details/encyclopediaofmo0000atki

https://archive.org/details/encyclopediaofmo0000atki/page/12/mode/2up

https://www.nytimes.com/1997/08/22/world/slayer-tells-inquiry-of-mandela-ally-s-killing.html

http://www.jrnyquist.com/may14/an_assassination.htm

https://www.iol.co.za/news/derby-lewis-goes-from-cell-to-celebration-1868376#.VjYn2dLhDs0

https://www.news24.com/news24/SouthAfrica/News/my-husband-is-finally-free-gaye-derby-lewis-20161103

https://www.bbc.com/news/world-africa-35772906

https://web.archive.org/web/20160920120524/http://www.sabc.co.za/news/a/668707804dfd9516a5f4ad0ede96a075/Janusz-Walus-fights-to-retain-his-SA-citizenship-20162508

https://www.enca.com/south-africa/sca-to-hear-walus-parole-case

https://ewn.co.za/2017/05/29/home-affairs-revokes-walus-sa-citizenship

https://ewn.co.za/2017/08/18/court-overturns-decision-to-grant-chris-hani-s-killer-parole

https://www.iol.co.za/pretoria-news/news/janusz-walus-denied-parole-over-chris-hani-assassination-44959125

https://www.bbc.com/news/world-africa-54055822

https://bit2big.com/right-wing-poland-and-the-glorification-of-hanis-killer/

https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/south-african-communist-party-leader-chris-hani-lies-dead-news-photo/167948006

Magyar Nimród – zöldinges.net

Korábbi cikkek